Four Reasons Hungary

RÓLUNK

Fodrász vagy? Regisztrálj a kedvezményes BMR Try-It csomagért!

MIT JELENT A HAJÁPOLÓ TERMÉKEK VEGÁNSÁGA?

Állatvédelem, ökotudatosság, veganizmus, környezetvédelem

Tudod-e miről beszélünk, amikor ezeket a szavakat használjuk? Mindenki érzi, hogy fontos dolgokról, de sokaknak még mindig kissé tisztázatlan a téma. Szerencsére ezek olyan fogalmak, amivel a Four Reasons márka csapata több évtizede foglalkozik a téma teljes mélységében. Sokat tudunk, és szívesen beszélgetünk a témáról órákon és kávékon át. A vegánság nem csupán arról szól, hogy eszel, vagy eszel húst, hiszen a vegánok bojkottálják az összes állati eredetű anyag felhasználását, amennyire az csak lehetséges és megoldható. Miután elkezdték kutatni a vegánok ökológiai lábnyomát, arra is rájött a tudomány, hogy sokkal kevesebb erőforrást igényel a növényi alapú ételek előállítása. A növényi étrendre való átállás az egyik leghatékonyabb lépés lehetne, amit egyénként is megtehetnénk a klímaváltozás lelassításáért.

VEGÁN TERMÉK, NAGY V-VEL

Fussunk neki innen! Mit jelent, ha egy kozmetikumra azt mondjuk, vegán? A vegán kozmetikum olyan termék, amely semmilyen módon nem tartalmaz állati eredetű összetevőt, formulája kizárja az összes részben, vagy egészében állati forrásból származó alapanyagot. Se több, se kevesebb!

A hajápolásban jól ismert, jól bevált és töretlen népszerűséget élvező állati eredetű összetevő például a keratin, a kollagén, a lanolin és a méhviasz. Hiszen mindenki selymes hajról álmodik, nem? Az a puha, fényes lágyság viszonylag könnyen elérhető, ha selyemfehérjét adunk a receptúrához, ahogy anno Kleopátra is natúr kecsketejjel tartotta karban a haját. Ezek a legegyszerűbb és legmegbízhatóbb megoldások: az állati eredetű nyersanyagokat évszázadok óta boldogan alkalmazzák a kozmetikumokban regeneráló, hajszálakat felépítő, instant ragyogást adó tulajdonságaik miatt. Ezeket azonban nem kötelező alkalmazni, mert vannak már új lehetőségeink is.

Fordítsuk meg a tételt! A vegán termék olyan termék, amelyben minden összetevő növényi eredetű és/vagy szintetikus. Egyes formuláink a múltban tartalmaztak selyemhernyó lárváiból kivont, hidrolizált selyemproteint, juhgyapjúból kivont lanolint és hidrolizált keratint is. 2018 -ban tűztük ki azt a célt, hogy minden termékünk legyen vegán. 2020 -ban végül minden állati eredetű nyersanyaggal leszámoltunk, és azóta minden új fejlesztésünk vegán. Igen, mindegyik! Vegán Four Reasons – így szerepelünk a hajkozmetikumok piacán.

A vegán minőség nem feltétlenül szinonimája a természetes, tisztán növényi kozmetikumoknak – bár instant ezt feltételezzük. A vegán termékek legtöbbször tartalmaznak szintetikus alapanyagokat is (pl. tartósítószert vagy állagjavítót), amivel nincs semmi baj. A természet és a tudomány nem lehetnek ellenségei egymásnak!

Hogyan lehet beazonosítani egy vegán terméket?

Nehezen! A termékek vegánságának felcímkézése önkéntes alapon működik: a gyártó teszi, vagy nem teszi ezt meg. Sok olyan termék van a piacon, ami vegán, még akkor is, ha ez nincs külön feltüntetve a csomagoláson, és csak az összetételből, az INCI-listából derül ki (már ha érted is a hatóanyagok latin nevét). Így történt meg velünk is, hogy a megújult Four Reasons Original sorozatunk formuláinak nagyobbik része már akkor is vegán volt, amikor még csak ráfordultunk a kétezres évekre. Mára a csomagolásainkon megtalálod a „BTW, I’m vegan” vagy a „100% vegan” feliratot. Ezeket a szignókat látva bátran bízhatsz a vegán összetételben.

Ideje lerombolni a vegánság mítoszait!

A vegán kozmetikum címkéjén szereplő ikonok és a mögöttük álló tanúsítványok garantálják, hogy gyártási folyamata szabványosított, és csak olyan nyersanyagok találhatóak meg a formulában, amelyek megfelelnek az előírásoknak. Az ikonok – főleg, ha a mögöttük álló márka felelősséggel kezeli ezeket – igazolják, hogy bízhatunk az alapanyagok természetes forrásában, valamint a gyártás és a csomagolás ökotudatosságában.

A nyersanyagok növényi eredete és az állatkísérlet-mentesség nem szinonimái egymásnak. A vegánság az alapanyag eredetére utal, míg „cruelty-free” kitétel a termékfejlesztés folyamatára és a végeredmény tesztelésére utal. Több mint egy évtizede nem teszik lehetővé az uniós jogszabályok, hogy kozmetikai alapanyagokat vagy hatékonyságot állatokon teszteljenek, és ez szerintünk nagyon is rendben van így. Az EU már 2009-ben betiltotta az állatkísérletet minden kozmetikumban. Saját területünkön, mi már hamarabb!

A hajápolási termékek vegán minősége automatikusan környezetbarát működést is jelent? Nem, de szerencsére mégis! Ha egy gyártó csak és kizárólag vegán termékekkel rukkol elő, majdnem biztosak lehetünk abban, hogy fontos számára az összes ökológiai kérdés. Hivatkozhatunk máris a Four Reasons márkára? Lehetőség szerint minden csomagolásunk újrahasznosított műanyag vagy bioalapú műanyag, folyamatosan keressük a legjobb ökológiai megoldásokat erre. Az energiahatékonyság a másik fontos ügyünk. Sokat teszünk a környezetünkért, és folyton erre biztatjuk fodrászainkat is.