Four Reasons Hungary

RÓLUNK

Fodrász vagy? Regisztrálj a kedvezményes BMR Try-It csomagért!

Újrahasznosítás a fodrászszalonokban

Fodrászként kiválóan ismerhetsz mindenféle kozmetikai csomagolóanyagot, munkád során ezerféle flakonnal, tubussal, zacskóval kerülhetsz jó barátságba. Tudjuk, hogy a te munkád elképesztő mennyiségű szeméttel és állandó takarítással jár. Utálod? Szereted? Gondolsz bármit a hulladékgyűjtésről? Szerinted, lehetsz Te egyáltalán környezettudatos a szalonod működésében? Szerintünk, igen. Nagyon is! Sőt, a környezettudatossághoz túl sok energia és extra idő sem kell. Tegyél egy lépést előre, és először is valósítsd meg a napi munkád során keletkező hulladék szelektív módon történő gyűjtését. Ez sokkal egyszerűbb, mint hinnéd, csak egy kicsivel több tudatosság kell hozzá, és máris helyére kerülnek a dolgok. Elmondjuk, mi történik a finnországi szalonokban, és mit tanítunk mi a fodrászainknak erről a fontos kérdésről.

Mit gondolunk a környzetvédelemről? Célunk, hogy fenntartható és felelős alternatívát kínáljunk a fodrászoknak és  vendégeiknek, minden szempontból odafigyeljünk a környezetünkre, amelyben élünk és dolgozunk. 2018-ban elkezdtük megújítani a csomagolásainkat, mára minden flakon és doboz környezetbarát, bioalapú műanyag. Folyamatosan keressük a legjobb alternatívákat, felhasználjuk még az óceánok szemetét is. A kiürült flakonok 100%-a újrahasznosítható. A példamutatás fontos nekünk!Teljes erőbedobással veszünk részt a klímaváltozás elleni globális küzdelemben. Azon dolgozunk, hogy a Four Reasons gyártás és működés 2029-re karbonsemleges legyen. Mutatjuk azokat az egyszerű lépeseket, amivel te is hozzájárulatsz a munkánkhoz a a szalonodban, és előkészítheted az újrahasznosítást, szelektíven gyűjtheted a csomagolóanyagainkat: 

Műanyag, plasztik

A Four Reasons minden műanyag flakon, tégely, zacskó és fólia alapanyagát tudatosan választja meg. 100%-ban biológiailag lebomló műanyag, ezért simán kidobható a szelektív műanyag hulladékgyűjtő konténerekbe. Nagy általánosságban elmondható, hogy minden kozmetikai csomagolás egyenértékű a közönséges ásványvizes palackkal. Ez igaz a Four Reasons samponos és a hajbalzsamos flakonjaira is. Tehát a műanyag flakonok gyűjthetőek szelektíven a műanyag feliratú konténerekben (amennyiben a csomagolás nagy része tényleg plasztik). De vigyázz, soha ne dobj ki semmilyen flakont, ami anyagmaradékot tartalmaz! Legjobb, ha kiöntöd a maradékot, azután pedig öblítsd vagy töröld ki az üres flakont! Egy fodrászüzletben a flakonok általában elég tiszták lesznek, mire kiürülnek. Ez egyszerűen megállapítható: ha elillant az illat, akkor nincs maradék a flakonban. Mielőtt kidobod, csavard le a kupakot, pattintsd le a fedelet, mert ezek más anyagból készültek, és mert ez a kis tett is nagy segítség az újrafeldolgozás további lépéseinél. 

Papír, karton

Nyomtatott infók, listák, szóróanyagok, a szerelmes levél, amit kiküldött dobozainkban találsz, sőt maga a karton doboz, amiben termékeink „szeretettel küldve” megérkeznek hozzád – mind mehet a papír feliratú gyűjtőkonténerbe. Üzleted minden papírhulladékát gyűjts elkülönönítve, amint az betöltötte szerepét az életedben, valamint tiszta, azaz egyéb szennyeződésektől, zsíroktól mentes maradt. A kartondobozokat bontsd szét, majd taposd laposra, a papírt simítsd ki, és laponként rakd egymásra -így kisebb helyet foglalnak, és megkönnyítik a szelektív gyűjtést, feldolgozást is. A papír (ha műanyag ragasztószalagtól mentes) simán eltüzelhető, és ha teheted, ha van kandallód otthon, te is használd bátran gyújtósnak.

Fém, metál, alumínium

Minden hajfestékes tubusnak tökéletesen üresnek kell lennie, mielőtt a szemétben landol. Ha a maradék kipréseléséhez van spéci eszközöd, akkor használd, és ha nincs, mi igyekszünk megkönnyíteni a dolgodat. Festékein formuláinak állagára extra figyelmet fordítunk, az anyag konzisztenciáját úgy fejlesztjük, hogy a tubusból könnyebben kifolyjanak, ne kelljen megküzdened az utolsó grammokért. Sőt, a 100 ml-es Four Reasons Optima tubusok hosszú távon kevesebb szemetet eredményez: nagyobb kiszerelés, kevesebb hulladék. Ha kiürült az alumínium tubus, a fémgyűjtőben van a helye. Ugyanez a helyzet az aeroszolos flakonokkal is. Ha teljesen üres, és már nem köpköd az utolsó csepp, nem sziszeg az hajtógáz, amikor már semmi hang nem jön ki a flakonból, akkor irány a szelektív hulladékgyűjtő!

Veszélyesnek minősülő anyagmaradékok

Ha a tégelyben, tubusban, flakonban van beszáradt maradék, vagy megunt, megbuggyant bármi, akkor csak a vegyes szemétben bízhatsz – bocsi, így ma sem leszel környezettudatosabb, mint tegnap voltál. De mindenfajta kemikália veszélyes anyagnak minősül, tehát a közönséges szeméttel együtt nem újrahasznosítható. Ilyen például a tartós hullámosításhoz használt folyadék, a hajfesték, a hajlakkos palack, ha lötyög benne a folyadék. Legjobban teszed, ha a fodrászüzlet kémiai anyagainak összes maradékát szorgosan gyűjtögeted, és bizonyos időközönként leadod a legközelebbi hulladékudvarba. Egy fodrász szalonjában van ezekből bőven, figyelj oda rájuk, és soha ne dobd a háztartási szemét közé! Bónusz: ha összegyűlt egy nagyobb adag veszélyesnek minősített hulladék, akkor vidd el mindjárt a hulladékudvarba az összes lemerült elemet is és a szomszédét is!

Vegyes háztartási szemét

A vegyes háztartási szemetet, a szelektíven gyűjtött hulladéktól elkülönítve, a közönséges szemetesben gyűjtjük. Ennek tartalmát viszi el a kukás kocsi, hogy azután a hulladéklerakókba, hulladékégetőkbe kerüljön. Az egyszerűség kedvéért: mehet a vegyes háztartási szemétbe az eldobható gumikesztyű, miután leöblítetted róla a festéket; vendéged almacsutkája; minden lejárt szavatosságú termék, ami nem vegyszer, tehát nem minősül veszélyes hulladéknak. A vegyes hulladék sok olyan alkotóelemet is tartalmaz, ami, ha vesszük a fáradtságot, simán újrahasznosítható lenne. Tipikus példa erre a szalonkiszerelésű Four Reasons flakonok műanyag pumpája, aminek fémrugó szükséges a működéséhez, és ezért csak a vegyes hulladék közé kerülhet. De amint akkurátusan kibányászod ezt a rugót a pumpából, mindkét anyag jó helyre kerülhet: fém a fémhez, műanyag a műanyaghoz. Máris sokat tettél a szelektív szemétgyűjtésért.